Sunday, December 30, 2012

Top 10 Albums of 2012

I ove godine smo bili vredni, pa smo, između ostalog, izveštavali o najznačajnijim muzičkim izdanjima. I dok čekamo zvanične podatke o najprodavanijim albumima za ovu godinu, pozivam vas da pogledate top 10 listu najboljih albuma po mišljenju autora bloga. Ko zna - možda na kraju godine otkrijete izdanje koje nikako niste smeli da propustite :)

10.

Amy MacDonald - Life In a Beautiful Light
25-godišnja Amy Macdonald je svojim trećim albumom pokazala da i dalje sa velikom lakoćom svoje emocije i viđenja pretvara u muziku i to najčešće samo uz pomoć glasa i gitare. Slušaoci i ovoga puta mogu da očekuju vesele i poletne pesme poput njenog najvećeg hita "This Is the Life" sa istoimenog debi izdanja, ali tu su i numere vredne pažnje za one koji vole tužniji prizvuk. Producent ovog izdanja je njen dugogodišnji saradnik Pete Wilkinson.


9.

Paloma Faith - Fall to Grace
Mlada britanska pevačica i glumica moćnog glasa koja neguje vintage Hollywood stil i koja se proslavila hitovima "Stone Cold Sober" i "New York" obradovala nas je drugim studijskim albumom ove godine. Paloma i dalje peva o tragičnim ljubavima, ali ovoga puta mnogo izražajnije sa, čini se, više emocija. Sve to začinjeno produkcijom Nelleea Hoopera, poznatom po saradnji sa Bjork i grupom Massive Attack, više je nego dovoljan razlog da poslušate ovaj album.


8.

Nelly Furtado - The Spirit Indestructible
Na novi album Nelly Furtado na engleskom jeziku čekalo se više od šest godina i, zapravo, to je i jedina mana ovog izdanja uz nedostatak promocije i možda glavni razlozi zbog kojih je ovaj album prošao gotovo nezapaženo na top-listama. Kada je reč o muzici, tu je već sve ono na šta smo navikli kada je ona u pitanju. Mešavina žanrova koja čini skladnu celinu, šarm, lucidnost, eksperimentisanje sa različitim zvucima i instrumentima - sve to prilagođeno modernoj muzičkoj produkciji.

7.

Ellie Goulding - Halcyon
Iako izvođači često pominju kako im je najteže uraditi drugi album jer je to, kako kažu, onaj odlučujući za njihovu karijeru, to izgleda nije slučaj. Slušajući "Halcyon", stiče se utisak da je ova devojka potpuno sigurna kojim muzičkim pravcem treba da se bavi. I dalje je u sferi elektropopa, ali ovaj put sa muziku odlikuje više eksperimentisanja, ozbiljnosti, pa čak je i atmosfera prilično mračnija koju prate primetno zreliji tekstovi. 


6.

Emeli Sande - Our Version of Events
Glas koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pesme pune emocija, veliki talenat za pisanje pesama, još joj je pravo ime Adele. Dakle, ova devojka je imala sve uslove da uspe, pa ne treba da čudi što je baš ovaj album najprodavaniji u Velikoj Britaniji ove godine. Siguran sam da se publika širom sveta najažila slušajući njena izvođenja na otvaranju i zatvaranju ovogodišnjih Olimpijskih igara, a to je samo mali deo onoga što ovo izdanje nudi.


5.
File:The Idler Wheel.jpg

Fiona Apple - The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do
Da, kraljica dugih naziva se vratila i ovo je album koji ljubitelji alternativnijeg zvuka svakako moraju imati u svojoj kolekciji. Njen prvi album u poslednjih sedam godina možda još upečatljivije donosi ono po čemu je njena muzika poznata - pretvaranje osećanja, stavova, ličnih strahova i agonije u muziku. Fiona za sebe često kaže da je emotivno rastrzana, što slušaoci ovde jasno mogu da čuju. Ova umetnica vas sa lakoćom uvodi u svoj svet, pa ne treba da vas čudi ako emocije iz ovih pesama obuzmu i vas.

4.

The XX - Coexist
Ljubitelji elektropop zvuka, ali u mirnijoj varjanti, svakako će uživati u drugom albumu britaskog dua The XX. Bend ovde nastavlja sagu sa prethodnog izdanja zahvaljujući kome su zasluženo skrenuli pažnju javnosti. Ako tražite hipnotišuće melodije, eterični vokal i odlične tekstove koji teraju na razmišljanje, to ćete ovde svakako naći.

3.

Norah Jones - Little Broken Hearts
Iako je njen debi album "Come Away With Me", ispunjen pop-jazz melodijama, postao jedan od najprodavanijih izdanja svih vremena, Norah nije želela da reciklira samu sebe. Tako je na narednim izdanjima eksperimentisala sa mnogim žanrovima, pa je za ovaj album kao saradnika odabrala Danger Mouse-a koji je takođe poznat po izletima kroz različitie žanrove, uključujući hip-hop i dance. S obzirom na to da je Norah većinu pesama napisala posle raskida dugogodišnje veze, jer i sama kaže da tužna piše najbolje pesme, ne treba da čudi što je rezultat više nego odličan. Neobičan album po mnogo čemu, slobodno mogu da kažem da je ovo najbolje izdanje u njenoj karijeri.

2.

Madonna - MDNA
Iako prvi singl "Give Me All Your Luvin'" možda ne odaje pravu sliku o ovom izdanju, 12. studijski album Kraljice pop muzike definitvno je izdanje vredno pažnje, jer ćete na njemu naći sve ono što Madonna predstavlja - od neopterećujućih pesama za igru, preko eksperimentisanja sa raznim muzičkim pravcima do mračnih numera i balada u kojima Madonna otkriva svoja najitimnija osećanja i daje odgovore na pitanja koja joj se godinama postavljaju o razvodu, teretu slave, ličnim usponima i padvovima.


1.

Lana Del Rey - Born to Die
U vreme kada top-listama dominiraju dance i elektropop numere pojavila se ona sa jednostavnom piano baladom "Video Games" i za vrlo kratko vreme osvojila svet. Ova devojka osim što je prelepa ima i mnogo talenata. Pesme koje gotovo da imaju apokaliptični prizvuk i koje se nalaze na njenom debi izdanju "Born to Die" su kao kolekcija priča koje definitivno drže pažnju i nikog ne ostavljaju ravnodušnim. One su, kako kaže, sve inspirisane, često bolnim, ličnim iskustvima - što način na koji peva to jasno i pokazuje. Osim talenta za pevanje i pisanje, ova devojka je pokazala i raskošni glumački talenat u spotovima koje je često sama režirala i koji na odličan način prate njene muzičke priče. 

   

No comments:

Post a Comment