Saturday, September 1, 2012

Nova pravila za Oskar za najbolju pesmu

New rules for Oscars' Best Original Song category

Američka filmska akademija odlučila je da promeni pravila kada je reč o omiljenoj nagradi fanova muzike - Oskaru za najbolju originalnu pesmu korišćenu u filmu. Naime, do sada je bilo pravilo da pesme koje u proseku dobiju 8.25 ili više poena u preliminarnom glasanju budu nominovane. Međutim, ove godine se dogodilo da samo dve numere imaju dovoljno poena za nominaciju - "Real In Rio" i "Man or Muppet", koja je i osvojila prestižno priznanje. 
Novo pravilo kaže da će od sada pet pesama koje dobiju najviše glasova biti nominovano, bez obzira na broj bodova. Ipak, Akademija je odredila i uslov da na potencijalnoj listi mora biti najmanje 25 pesama. Ukoliko u konkurenciji bude između 10 i 24 pesme, lista nominovanih biće skraćena na tri numere, dok ova kategorija neće ni postojati ukoliko na potencijalnoj listi bude devet ili manje pesama. 
Na potencijalnoj listi ove godine našlo se 39 pesama koje je izvodio veliki broj popularnih izvođača poput Lady Gage, Eltona Johna i Robbiea Williamsa, ali nijedna nije nominovana.

No comments:

Post a Comment