Wednesday, February 16, 2011

BRIT nagrade: Trijumfovali Take That, Mumford & Sons i Tinie Tempah

Ovogodišnja dodela BRIT nagrada završena je pre nešto više od dva sata i, za razliku od Gremija, protekla je bez većih iznenađenja. 
Reper Tinie Tempah osvojio je dve nagrade od četiri, za koliko je bio nominovan. On je poneo titulu za najboljeg novog britanskog izvođača i nagradu za najbolji britanski single Pass Out. Bend Take That, kome se ponovo priključio Robbie Williams, po prvi put u karijeri osvojio je nagradu za najbolji britanski bend. Ovi momci su i otvorili ovogodišnju dodelu impresivnim izvođenjem novog singla Kidz. 


Nagrada za najbolji britanski album otišla je u ruke benda Mumford & Sons. Priznanja za najboljeg muškog i ženskog britanskog izvođača osvojili su Plan B, koji je imao i zanimljiv nastup, i folk pevačica Laura Marling. Ovogodišnja nagrada kritike, kao što sam pomenuo u jednom od prethodnih postova, pripala je mladoj pevačici Jessie J. Cheryl Cole je i pored dve nominacije otišla kući praznih ruku.
Ceremoniji su prisustvovale i internacionalne zvezde, a većina njih je i nastupala. Rihanna, koja je osvojila nagradu za najboljeg internacionalnog ženskog izvođača, imala je prilično "bled" nastup. Justin Bieber osvojio je (očekivano) nagradu za najboljeg novog internacionalnog izvođača, pa mu je verovatno sada manje krivo zbog izgubljenog Gremija. Arcade Fire su i u Velikoj Britaniji dobili priznanje za najbolji internacionalni album, ali i za najbolju internacionalnu grupu. Cee Lo Green, koji je osvojio nagradu za najboljeg internacionalnog muškog izvođača, ponovio je fenomenalan nastup sa dodele Gremija, samo što mu se ovoga puta umesto Gwyneth Paltrow kao gost iznenađenja na sceni pridružila mlada britanska pevačica Paloma Faith


Kada se sve sabere i oduzme, najviše koristi od ove večeri svakako će imati Adele čiji se album 21 već četiri nedelje nalazi na vrhu britanske top-liste albuma. Ona je maestralno otpevala novi single Someone Like You koji je tokom trajanja ceremonije dospeo u top 5 na iTunes listi, te je ova talentovana dama trenutno vlasnica dva top 5 hita (na trećem mestu je njen prvi single sa novog albuma Rolling In The Deep). Očekuje se da će njen aktuelni album sigurno provesti bar još jednu nedelju na vrhu top-liste sa impresivnim brojem prodatih primeraka, kao i da će naredne godini dobiti veliki broj nominacija.


Summa summarum - predvidljivi dobitnici, nekoliko slabih, nekoliko prosečnih i malo sjajnih nastupa. Svakako jedna od slabijih dodela. Mogu Britanci to mnogo bolje. 

No comments:

Post a Comment