Monday, February 14, 2011

Grammy Report!

Country band Lady Antebellum sa 5 osvojenih Gremija bio je najtrofejniji na sinoćnoj, 53. po redu, dodeli ovih prestižnih muzičkih priznanja . Osim 3 nagrade u country kategoriji, ovaj bend osvojio je i 2 "glavna" priznanja - nagradu za pesmu i single godine za prošlogodišnji veliki hit Need You Now. Zahvaljujući uspehu njihovog albuma, Lady Antebellum su se našli i na listi ovogodišnjih izvođača, te su otpevali nekoliko svojih pesama, uključujući nagrađeni hit.


Nagradu za album godine odnela je grupa Arcade Fire za album The Suburbs. Nagrada za najboljeg novog izvođača, na opšte iznenađenje, pripala je relativno nepoznatoj jazz pevačici Esperanzi Spalding, dok je glavni favorit za ovo priznanje bila šesnaestogodišnja pop senzacija Justin Bieber. Najrazočaraniji svakako je bio reper Eminem, koji je od 10 nominacija osvojio samo dve nagrade, i to u sporednim kategorijama.

Ovogodišnja dodela otvorena je tribute-om jednoj od najvećih muzičkih zvezda svih vremena - kraljici soula Arethi Franklin. Pet vrhunskih pevačica - Christina Aguilera, Florence Welch (Florence + The Machine), Jennifer Hudson, Martina McBride i Yolanda Adams, pevale su Arethine najveće hitove na oduševljenje publike, ali i same Arethe koja je dodelu pratila preko TV-a, jer zbog bolesti nije mogla prisustvuje ceremoniji.


Očekivano veliku pažnju privukla je i kontroverzna pevačica Lady Gaga koja je na dodelu došla zatvorena u  džinovskom jajetu u kome je provela čitava 4 sata! Izašla je tek tokom nastupa kada je otpevala svoju novu pesmu Born This Way. Da podsetimo, ova pesma je samo nekoliko sati po objavljivanju dospela na prvo mesto iTunes liste u 24 zemalja uprkos velikom broju komentara da je Gagin novi single zapravo prerađeni Madonin hit iz 1989. godine Express Yourself. Lady Gaga je kući otišla sa tri priznanja, uključujući nagradu za pop album godine.


Ovogodišnju dodelu svojim nastupom uveličali su i Eminem, Rihanna, Dr Dre, Drake, Justin Bieber, Usher, Cee Lo Green kome se na sceni pridružila Gwyneth Paltrow. Na Grammy pozornici pojavile su se i muzičke legende poput Micka Jaggera i Barbare Streisend.


Komentari medija na ovogodišnju dodelu uglavnom su pozitivni. Mnogi su komentarisali da kvantitet ne znači i kvalitet i pozdravili su Akademiju zvog toga što prodaja nije bila jedino merilo.

2 comments:

  1. Kako izgleda Jennifer Hudson, covece! Ne mogu da verujem! A Gaga je kreten, sa onim ramenima odvratnim!

    ReplyDelete
  2. To je tvoj fah. Očekujem opširnu recenziju :D

    ReplyDelete