Wednesday, February 22, 2012

Adele i Ed Sheeran veliki pobednici BRIT nagrada


 Adele i Ed Sheeran dominirali su na ovogodišnjoj dodeli najprestižnijih muzičkih nagrada u Velikoj Britaniji - BRIT. Oba izvođača osvojila su po dve nagrade - Adele za najboljeg britanskog ženskog izvođača i najbolji britanski album ("21"), dok je Sheeran pokupio nagrade za najboljeg novog britanskog izvođača i najboljeg muškog britanskog izvođača.
Nagrada za najbolji britanski singl pripala je boy bendu One Direction za pesmu "What Makes You Beautiful". Što se tiče samih nagrada, nije bilo velikih iznenađenja (kompletnu listu možete pogledati ispod ovog posta), ali ono po čemu će ova dodela ostati upamćena jeste gest Adele na kraju ceremonije. Naime, kada je dobila nagradu za album godine, voditelj James Corden prekinuo je njen govor nakon samo dve rečenice na zahtev producenata. Adele je na ovo reagovala tako što je pokazala srednji prst, što su prisutni u O2 Areni propratili aplauzom. Adele je za ovaj postupak dobila podršku medija, pa su joj se organizatori izvinili i kao opravdanje naveli to što je nakon nje bio planiran povratnički nastup grupe Blur, koja je dobila nagradu za životno delo, a termin je već bio prekoračen. Adele su podržale i mnoge kolege na twitter-u, uključujući Lily Allen koja je napisala da bi radije slušala govor Adele.


Povratnički nastup grupe Blur ocenjen je kao razočaravajući, ali je tokom večeri bilo nekoliko zanimljivih nastupa. Najjači utisak na mene je ostavio nastup Florence+The Machine za pesmu "No Light, No Light". Zapažene nastupe imali su Adele, kojoj je ovo bio prvi nastup u domovini nakon operacije grla, Rihanna, koja je proglašena za najboljeg internacionalnog ženskog izvođača, kao i grupa Coldplay koja je otvorila ceremoniju, a kasnije dobila nagradu za najbolji britanski bend. Na dodeli su nastupili još i Ed Sheeran, Bruno Mars i Olly Murs.


Takođe je saopšteno da je ovogodišnja dodela BRIT nagrada bila najgledanija u poslednjih sedam godina.

Spisak dobitnika:

Najbolji britanski album: "21" (Adele)
Najbolji britanski singl: "What Makes You Beautiful" ("What Makes You Beautiful")
Najbolji britanski ženski izvođač: Adele
Najbolji britanski muški izvođač: Ed Sheeran 
Najbolji internacionalni muški izvođač: Bruno Mars
Najbolji internacionalni ženski izvođač: Rihanna
Najbolja britanska grupa: Coldplay
Najbolja internacionalna grupa: Foo Fighters
Najbolji britanski novi izvođač: Ed Sheeran
Najbolji internacionalni novi izvođač: Lana Del Rey
Nagrada za izuzetan doprinos muzici: Blur
Izbor kritike: Emeli Sandé  

No comments:

Post a Comment