Thursday, February 23, 2012

Billboard liste: Rekordna prodaja za Adele, Katy Perry oborila rekord Michaela Jacksona


Kao što već znate, Adele je u potpunosti dominirala ovogodišnjom dodelom Grammy nagrada. Osim što je osvojila svih šest nagrada za koje je bila nominovana, ona je izvela i svoj najveći hit "Rolling In the Deep", što joj je bio prvi javni nastup posle operacije glasnih žica u novembru. Efekti svega ovoga itekako su vidljivi na ovonedeljnim Billboard listima. Njen aktuelni album, "21", prošle nedelje je prodat u neverovatnih 730 000 primeraka iako je objavljen pre godinu dana. Prodaja ovog albuma porasla je za 207% u odnosu na prošlu nedelju, a "21" je takođe premašio soundtrack iz filma "Bodyguard" po broju nedelja na vrhu liste albuma, te je postao album koji je proveo najviše nedelja na prvom mestu u proteklih 20 godina (21 nedelja na vrhu).
Zahvaljujući Grammy nagradama, prošle nedelje bila je povećana prodaja i prvog albuma Adele, "19", koji je stigao do 4. mesta (87 000), što je nova najbolja pozicija za ovaj album.
Nakon cele nedelje prodaje posle smrti Whitney Houston, kolekcija najvećih hitova ove pevačice napredovala je sa šestog na drugo mesto (175 000), što je najbolja pozicija i nedeljna prodaja za ovaj album. Među 200 najprodavanijih albuma prošle nedelje, sedam izdanja pripada Whitney.
Grammy nagrade uticale su na povećanu prodaju i drugih dobitnika i izvođača, pa su se u top 10 ove nedelje vratili albumi Bruna Marsa, "Doo Wops & Hooligans" (8. mesto, 38 000) i country benda Lady Antebellum, "Own the Night" (9. mesto, 37 000).
Nakon nastupa na dodeli Civil Wars dobili su novu najbolju poziciju i nedeljnu prodaju sa albumom "Barton Hollow" (10. mesto, 36 000).
Što se liste singlova tiče, novi singl Katy Perry, "Part of Me", debitovao je na prvom mestu zahvaljujući izuzetnoj digitalnoj prodaji (411 000). Pesma koju je Katy izvela na dodeli Grammy-a prvi je singl sa reizdanja njenog aktuelnog albuma "Teeanage Dream" - "Teenage Dream: The Complete Confection". Međutim, s obzirom na to da Billboard kombinuje prodaju originalnog albuma i reizdanja, ovo se računa kao šesti #1 singl za Katy sa jednog albuma, čime je postala izvođač sa najviše #1 hitova sa jednog albuma. Pre toga bila je izjednačena sa Michaelom Jacksonom i njegovim albumom "Bad" na kome se nalazi pet #1 hitova.
Rekord na ovonedeljnoj Hot 100 listi ima i Adele, jer se u top 10 istovremeno nalaze tri njena singla, što nijednom solo izvođaču ranije nije pošlo za rukom. To su "Set Fire to the Rain" (2. mesto), "Rolling In the Deep" (5. mesto) i "Someone Like You" (7. mesto).
Whitney Houston ove nedelje ima četiri pesme među 100 najpopularnijih. Od toga je najbolje pozicionirana "I Will Always love You" (3. mesto).
Ovonedeljni top 10 noviteti dolaze od Nicki Minaj i Chrisa Browna. Prvi singl sa novog albuma Nicki, "Pink Friday: Roman Reloaded" - "Starships", debitovao je na devetom mestu. Ova numera nalazi se na sedmom mestu po prodaji (204 000) i 72. po slušanosti na radio-stanicama. Ovo je za Nicki drugi solo top 10 hit, odnosno sedmi računajući gostovanja.
Nakon što je Chris Brown izveo svoj aktuelni singl, "Turn Up the Music", na dodeli Grammy nagrada, ova numera dospela je u top 10 ove nedelje i ovo je njegov 11. top 10 hit.
Kompletne top 10 liste možete pogledati ispod ovog pota.

Albumi:

  1. (1) Adele - 21
  2. (6) Whitney Houston - Whitney: The Greatest Hits
  3. (3) Now 41
  4. (9) Adele - 19
  5. (8) 2012 Grammy Nominees
  6. (2) Van Halen - A Different Kind of Truth
  7. (5) Paul McCartney - Kisses On the Bottom
  8. (30) Bruno Mars - Doo Wops & Hooligans
  9. (17) Lady Antebellum - Own the Night
  10. (41) Civil Wars - Barton Hollow
Singlovi:
  1. (NE) Katy Perry - Part of Me
  2. (2) Adele - Set Fire to the Rain
  3. (7) Whitney Houston - I Will Always love You
  4. (1) Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  5. (17) Adele - Rolling In the Deep
  6. (3) fun. - We Are Young
  7. (11) Adele - Someone Like You
  8. (6) Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  9. (NE) Nicki Minaj - Starships
  10. (NE) Chris Brown - Turn Up the Music
#1
novitet
nova najbolja pozicija
povratak u top 10



No comments:

Post a Comment