Monday, February 13, 2012

Grammy 2012: Potpuna dominacija Adele

Adele poses backstage with her six awards at the 54th annual Grammy Awards

Britanska senzacija Adele ubedljivo je najveći pobednik ovogodišnje dodele najprestižnijih muzičkih nagrada Grammy koje su sinoć dodeljene u Los Anđelesu. Pevačica je osvojila svih šest nagrada za koje je i bila nominovana - Album godine ("21"), Singl godine ("Rolling In the Deep"), Pesma godine ("Rolling In the Deep"), Najbolje pop vokalno izvođenje ("Someone Like You"), Najbolji pop album ("21") i Najbolji spot ("Rolling In the Deep"). Adele je ovih šest trofeja dodala kolekciji iz 2009. godine kada je osvojila nagrade za najboljeg novog umetnika i najbolje pop vokalno izvođenje ("Chasing Pavements").
Sinoćna ceremonija predstavljala je i veliki povratak na scenu za Adele koja mesecima nije nastupala zbog operacije glasnih žica. Ona je izvela svoj najveći hit "Rolling In the Deep" na opšte oduševljenje publike, pa je nakon nastupa dobila velike ovacije i aplauz koji je trajao gotovo minut. Pevačica je tokom čitave večeri bila veoma uzbuđena, pa je na kraju i zaplakala kada joj je dodeljena nagrada za najbolji album.  




Veliki razlog za slavlje imaju i Foo Fighters koji su odneli čak pet trofeja, uglavnom u rok kategorijama. Najviše nominacija imao je Kanye West, sedam, ali je kući odneo četiri nagrade iz Rap/Hip-Hop kategorije. Na opšte iznenađenje, nagradu za najboljeg novog umetnika odneo je bend Bon Iver. Ova nagrada je očigledno iznenadila i samog frontmena, Justina Vernona koji se veoma zbunio prilikom uručenja nagrade.



Naravno, dobar deo večeri bio je posvećen i Whitney Houston koja je iznenada preminula samo dan pred ceremoniju. Voditelj LL Cool J ceremoniju je otvorio molitvom, zatim smo se prisetili njenog legendarnog nastupa sa dodele Grammy nagrada iz 1993. kada je pevala "I Will Always Love You". Na ovaj evergrin posetila nas je i Jennifer Hudson koja je odlično otpevala delove ove pesme.
Svoj tribute imala je još jedna legenda koja je nedavno preminula - Etta James. Njoj su poštu odale Alicia Keys i Bonnie Raitt.





Što se nastupa tiče, bilo je svega - i dosadnih i neupečatljivih, zabavnih, ali i degutantnih (vidi pod Nicki Minaj). Kao i svake godine, organizatori su preterali sa promocijom country muzike, što je verovatno delovalo uspavljujuće na gledaoce. Jedan od najiščekivanijih nastupa bio je duet Chrisa Martina i Rihanne, "Princess of China", ali smo dobili samo dva minuta akustične verzije pesme. I Coldplay i Rihanna su se više skoncentrisali na svoje hitove. Ipak, to je bio jedan od boljih nastupa večeri.
Katy Perry je dodelu iskoristila da predstavi svoj novi singl "Part of Me" koji će se naći na reizdanju njenog albuma "Teenage Dream". Katy nas je takođe podsetila i na svoj veliki hit sa ovog albuma - "E.T.".



Ono što je najavljivano kao nastup o kome će se pričati pretvorilo se u pravi debakl. Nicki Minaj je pokušala da predstavi svoj novi singl "Roman Holiday" samo ja pesmu nigde ne čuh. Kapiram da je gledala "Isterivača Đavola" pre polaska, ali šta je tačno bio njen cilj nije poznato. Ne verujem da je ovo nastup o kome će se pričati, jer pretpostavljam da je većina ostala bez teksta, bar onaj deo koji je nastup odgledao do kraja (mene je bilo sramota).



Sve u svemu ovo nije bila loša dodela, izuzev nekoliko dosadnih i ovog očajnog nastupa iznad. Ponovo smo na sceni videli legendarni bend Beach Boys, a nastupio je i čuveni Paul McCartney. Dobitnici su u 90% slučajeva, po mom mišljenju, bili pravi izbor :)

No comments:

Post a Comment